Gids voor werknemersretentie

Secundaire arbeidsvoorwaarden en werknemersretentie

Als HR manager sta je voor de uitdaging om niet alleen getalenteerde medewerkers aan te trekken, maar ze ook te behouden. De sleutel tot succes? Dat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden. In deze gids vertellen we hoe je met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden de tevredenheid onder werknemers, en gelijktijdig de retentiegraad, optimaliseert.

Wat is werknemersretentie?

Werknemersretentie is een strategie die gericht is op het behouden van talent- en waardevolle medewerkers binnen een organisatie. Het is daarmee een belangrijk aspect binnen human resources management. Immers: het vermindert de kosten van het werven en inwerken van nieuwe medewerkers. Daarbovenop bevordert het de continuïteit en stabiliteit van het team.

Een succesvol retentiebeleid gaat verder dan alleen het aanbieden van concurrerende salarissen. Het omvat diverse aspecten, waaronder professionele ontwikkeling, werkomgeving, bedrijfscultuur en, niet in de laatste plaats, secundaire arbeidsvoorwaarden.

Verband met secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een sleutelrol in het behoud van werknemers. Deze extra voordelen, bovenop het basissalaris, vormen een belangrijk onderdeel van het totale beloningspakket en dragen bij aan de tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers. Waarom en hoe, lees je hieronder.

Waarom secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden gaan verder dan salaris alleen. Werknemers zijn niet alleen op zoek naar een baan, maar naar een totaalpakket dat hun professionele en persoonlijke leven verrijkt. Ze willen niet alleen beloond worden in de vorm van geld, maar ook kunnen terugvallen op prettige ‘extra’s’.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Er zijn tal van secundaire arbeidsvoorwaarden denkbaar. Wij zetten er alvast drie op een rij.

1. Flexibele werkuren

Het aanbieden van flexibele werktijden geeft werknemers de vrijheid om hun dag in te delen op een manier die het beste past bij hun persoonlijke behoeften. Denk aan het willen vermijden van files, het bijwonen van voor een persoon belangrijke gezinsactiviteiten of simpelweg het bevorderen van een gezonde werk-privébalans. In deze gevallen dragen flexibele werkuren bij aan het welzijn van medewerkers.

2. Thuiswerkmogelijkheden

Flexibiliteit is voor de meesten steeds belangrijker, zeker sinds de covid-pandemie. In dat opzicht is de mogelijkheid om vanuit huis te werken een waardevol secundair voordeel. Thuiswerkmogelijkheden bieden niet alleen meer autonomie aan werknemers, maar stellen hen ook in staat om efficiënter te werken. Dit komt de productiviteit ten goede en draagt bij aan de algehele tevredenheid van het personeel.

3. Opleidingsbudget

Een ander krachtig secundair voordeel is het aanbieden van een opleidingsbudget. Door te investeren in de groei van je team geef je werknemers de kans om zichzelf continu te ontwikkelen. Dit verhoogt de vaardigheden en kennis binnen het team. Daarnaast toont het aan dat de organisatie waarde hecht aan de professionele ontwikkeling van haar medewerkers. Het resultaat? Gemotiveerde werknemers die zich gewaardeerd voelen en bereid zijn bij te dragen aan de groei van het bedrijf.

‘Leuke’ secundaire arbeidsvoorwaarden

De diversiteit van secundaire arbeidsvoorwaarden is dus een waardevolle troef bij het behouden van werknemers. Hoe kun je deze voorwaarden niet alleen aantrekkelijk, maar ook leuk maken? Iets waardoor je werknemers herinneringen maken en zich meer verbonden voelen met de organisaties? Hier zijn een aantal ideeën:

Bedrijfsuitjes: bouw aan een sterk team

Bedrijfsuitjes zijn meer dan alleen ontspanning; ze vormen de brug tussen collega's buiten de reguliere werkplek. Het organiseren van leuke en informele bedrijfsuitjes creëert een sterkere band tussen teamleden en bevordert ook een positieve bedrijfscultuur. Denk aan een gezellig etentje, een buitenactiviteit als paintballen of surfen over het strand of een creatieve workshop. Stuk voor stuk dragen deze uitjes bij aan een teamgevoel; in de meeste gevallen in ieder geval.

Wellnessvoorzieningen: zorg voor lichamelijk en geestelijk welzijn

Massagestoelen, regelmatige massagesessies op de werkplek of zelfs de mogelijkheid van een fitnessabonnement als extraatje tonen de zorg van de organisatie voor het welzijn van haar medewerkers. Fysiek en mentaal welzijn dragen bij aan een gezonde werkomgeving en verminderen stress. Dat is zowel fijn voor de werkgever als de werknemer: de productiviteit van de werknemer stijgt namelijk als deze goed in zijn of haar vel zit.

Gratis lunch: ‘liefde’ gaat door de maag

Soms zit de waarde van secundaire arbeidsvoorwaarden in de eenvoud. Het aanbieden van een gezamenlijke lunch is zo'n gebaar met een grote impact. Het gaat verder dan slechts voedselvoorziening; het versterkt de teamspirit en creëert een informele sfeer waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen. Het delen van een maaltijd bevordert open communicatie en draagt bij aan een positieve werkcultuur.

Door deze leuke secundaire arbeidsvoorwaarden op te nemen in het totale beloningspakket, investeert een organisatie niet alleen in de tevredenheid van haar werknemers, maar versterkt ze ook de aantrekkingskracht en retentie van talent. Het zijn de kleine extra's die een groot verschil maken in het creëren van een werkomgeving waar mensen graag deel van uitmaken.

Werknemers behouden met effectieve strategieën

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn dus een aanrader. Maar effectief talentbehoud is meer dan alleen het aanbieden van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden; het draait om het creëren van een werkomgeving waarin werknemers gedijen en zich gewaardeerd voelen. Hier zijn enkele concrete tips om talent op lange termijn te behouden:

1. Individuele feedback en gesprekken over ambities

Regelmatige individuele gesprekken zijn van belang voor het begrijpen van de doelen en ambities van je werknemers. Neem de tijd om hun professionele ambities te ontdekken en stel vervolgens doelen op die zowel aansluiten bij de organisatiedoelen als bij hun persoonlijke groei.

2. Op maat gemaakte secundaire arbeidsvoorwaarden

Ga verder dan een one size fits all-benadering bij het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden. Pas deze voorwaarden aan op basis van de individuele wensen van je werknemers. Of het nu gaat om flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, of specifieke opleidingskansen, maak het persoonlijk.

3. Erkenning en waardering

Het tonen van waardering is een krachtig middel om talent te behouden. Publieke erkenning, kleine attenties bij mijlpalen, of gewoon een oprecht ‘dank je wel’ versterken het gevoel van waardering. Werknemers die zich erkend voelen, zijn meer geneigd om betrokken en loyaal te blijven.

4. Carrièrepad optuigen

Een helder carrièrepad biedt werknemers perspectief en stimuleert hun betrokkenheid. Bespreek regelmatig de loopbaanmogelijkheden binnen de organisatie en identificeer groeipaden die overeenkomen met de ambities van het individu.

5. Werk-privébalans prioriteit geven

Een helder carrièrepad biedt werknemers perspectief en stimuleert hun betrokkenheid. Bespreek regelmatig de loopbaanmogelijkheden binnen de organisatie en identificeer groeipaden die overeenkomen met de ambities van het individu.

Het erkennen en respecteren van de werk-privébalans van werknemers is cruciaal. Bied flexibiliteit in werktijden, stimuleer vakantiedagen op te nemen en vermijd overmatige druk. Een gezonde balans draagt bij aan het welzijn van werknemers en versterkt hun betrokkenheid.Door deze tips in de praktijk te brengen, bouwt een organisatie niet alleen aan een cultuur van talentbehoud, maar creëert ze ook een omgeving waar werknemers gedijen, groeien en zich gewaardeerd voelen. Zorg daarbij altijd voor transparantie en open communicatie binnen het team. Werknemers willen gehoord worden!###

Retentie werknemers optimaliseren: de perfecte retentiegraad

Hiervoor las je al diverse tips om werknemers tevreden te houden en de retentiegraad te optimaliseren. En we hebben nog drie bonustips:

  • Mentorschap-programma's: koppel nieuwe medewerkers aan ervaren collega's. Dit bevordert kennisoverdracht, maakt dat nieuwelingen zich gezien voelen en zorgt ervoor dat collega’s elkaar sneller opzoeken als ze met iets worstelen op de werkvloer.
  • Flexibele uittreedregelingen: natuurlijk voorkom je niet dat werknemers soms vertrekken. Maak de uittreedregelingen flexibel en zorg voor een positieve afsluiting.
  • Een stapje extra voor jouw medewerkers: bied ze iets compleet unieks. Een persoonlijke assistent voor iedere werknemer via James. Dit vind je nergens anders. Dit soort extra’s versterken medewerkersloyaliteit omdat je ontzorging en een stuk gemak aanbiedt.

Een doordacht retentiebeleid, waarin secundaire arbeidsvoorwaarden een prominente rol spelen, is van onschatbare waarde voor organisaties als je streeft naar langdurig succes en een teamgevoel onder je medewerkers. Benieuwd geworden naar de rol die James hierin kan spelen? Neem contact met ons op.

MEER INFO